МОБИЛИЈАРИ И ДРВОРЕД У ЗЕТСКОЈ УЛИЦИ
4.04.2011

Програм активности уређења међублоковског зеленила и решавања захтева грађана у насељима Градске општине Палилула успешно се остварује и у првом тромесечју ове године. О резултатима озелењавања и садњи дрвореда у Зетској улици, у сусрету са новинарима на терену, говорили су Милан Ђурђевић, председник Скупштине Градске општине Палилула и проф.др Игор Новаковић, председник општине.

«Обезбедили смо уређење овог простора и постављање два мобилијара (љуљашка, тобоган, клацкалица) на платоу код раскрснице Зетске и Трстеничке улице - каже Милан Ђурђевић, председник Скупштине општине Палилула. У Зетској улици, уклоњене су депоније поред пута и формиран је дрворед где је посађено нових 150 стабала. Сада је овај простор за пример у овом делу наше општине. Озелењавање простора остварено је у сарадњи са ЈКП „Горица“ које је стручно али и технички опремљено предузеће за ове послове.

Озелењавање већих површина од посебног је значаја у урбаним областима, где је загађеност највећа, па је наш дугорочни циљ да повећамо простор под зеленим и парковским површинама-наглашава председник општине Палилула проф.др Игор Новаковић. Као једина сертификована организација локалне самоуправе Града Ниша, која је успоставила менаџмент квалитета у складу са захтевима стандарда ИСО 9001:2008 и у овој области остварујемо концепт приближавања стандардима ЕУ који прописују минимум 25 квадратних метара зелених површина по становнику у градовима.

У општини Палилула истичу да су учесници пројекта националне кампање „Зелени градови Србије“, коју је иницирала Народна канцеларија председника Републике Србије као и светских еколошких кампања „Милијарду стабала за планету земљу“ - „Зелене стазе Европе“- „Стоп климатским променама“, „Очистимо Србију-„Clean up the World“, које се остварују у сарадњи са организацијама цивилног друштва и медијском ЕКОполис мрежом. Све то потврђује одлучност руководства општине да и област заштите и унапређења животне средине има своје место у приоритетима стратешког развоја Палилуле.